X

Ce dezvăluie ochii despre sănătatea ta: Semnele de care trebuie să ții cont

Ochii nu sunt asociați doar cu vederea, ci pot acționa și ca ferestre pentru sănătatea noastră. Pe lângă faptul că oferă indicii despre diminuarea vederii, glaucomul și uscarea ochilor, există diverse complicații de sănătate pentru care ochii tăi pot fi adesea primii indicatori.

Dintre numeroasele boli, majoritatea afecțiunilor pot fi dezvăluite prin simpla privire în oglindă și observându-ți cu atenție ochii. Iată câteva boli comune ale căror primele simptome ar putea fi văzute în ochii tăi.

Ochi bombați

Cunoscuți clinic sub numele de exoftalmie, ochii bombați, ca de insecte reprezintă unul dintre simptomele comune observate în cazul unei tiroide hiperactive, cum ar fi boala Graves, potrivit thehealthsite.com. Nivelurile ridicate de hormoni tiroidieni din organism determină umflarea țesuturilor oculare, ceea ce duce la ochi bombați.

Ochi roșii

Cei mai mulți dintre noi s-ar putea să fi întâlnit ochi injectați de sânge ca o simplă consecință a expunerii la soare, praf, alergii sau mahmureală. Cu toate acestea, ochii injectați de sânge sunt indicatori comuni ai oboselii, stresului sau insomniei. Este cauzată de umflarea vaselor de sânge prezente la suprafața sclerei (porțiunea albă a ochiului). În cazuri rare, ar putea fi cazul o hemoragie subconjunctivală, care provoacă acumularea de sânge pe conjunctivă din cauza spargerii vaselor de sânge.

CITEȘTE ȘI: Puncte plutitoare care apar în fața ochilor: Ce spune acest lucru despre sănătatea ta

Ochi lăsați

Cunoscut ca fiind un semn al îmbătrânirii, căderea pleoapelor în cazuri rare este cunoscută a fi un semn al miasteniei gravis, o tulburare autoimună sau o tumoare pe creier.  Denumită medical ptoză, oamenii ar putea suferi de căderea ambelor pleoape.

Dr. Amrita Sodhi, specialist oftalmolog, director al Spitalului și Institutului Advanced Eye, spune: „Deși o pleoapă căzută poate fi cauzată de ceva la fel de simplu precum bătrânețea, poate fi cauzată și de afecțiuni mai severe, cum ar fi accidente vasculare cerebrale, tumori cerebrale sau miastenia gravis. (o boală care se manifestă prin slăbiciune musculară). Aceasta este o afecțiune gravă și necesită îngrijiri medicale urgente.

Ochi tulburi

Cataracta, frecvent întâlnită la persoanele în vârstă, se caracterizează prin tulburarea cristalinului ochiului. Deși și tinerii suferă de această afecțiune, pot exista diverse motive responsabile pentru aceasta, cum ar fi diabetul, o tumoare sau medicamentele.

Ochi gălbui

Cauzele comune de îngălbenire a ochilor includ boli hepatice, cum ar fi hepatita, ciroza sau icterul. Culoarea galbenă a ochilor se datorează creșterii nivelului de bilirubină, o sare biliară produsă în ficat, în organism.

„Dacă suferiți de orice alte simptome, cum ar fi febră, pierderea poftei de mâncare, urină mai întunecată, mâncărime, dureri abdominale etc., consultați imediat medicul dumneavoastră generalist”, spune expertul nostru dr. Amrita.

Ochi umflați

Există multe cauze ale ochilor umflați, care nu numai că îți afectează vederea, ci și te fac să arăți obosit și stresat. Deși plânsul, consumul excesiv de alcool și conjunctivita virală pot duce la umflarea ochilor, celelalte cauze ale pleoapelor umflate includ orzicul, alergiile, leziunile oculare sau problemele hormonale.

Inflamația retinei

Bolile care provoacă inflamarea nervilor din retină și lezează vasele de sânge afectează treptat vederea. În unele cazuri, diabetul și hipertensiunea arterială provoacă modificări ale retinei care duc la creșterea excesivă a vaselor de sânge minuscule, care în cele din urmă ar putea provoca accident vascular cerebral.

CITEȘTE ȘI: Obiceiurile care îți îmbolnăvesc ochii: Lucrurile la care trebuie să ai grijă

Inele în jurul corneei

În unele cazuri, se observă inele gri în jurul marginii corneei. Aceste inele sunt denumite arcus senilis, care sunt de obicei cauzate din cauza colesterolului și trigliceridelor din sânge crescute în organism. Prin urmare, se recomandă ca persoanele cu vârsta peste 30 de ani să fie supuse unui control oftalmologic regulat

Anomalii ale pupilei

În mod normal, oamenii sănătoși au pupilele simetrice. Cu toate acestea, la unii oameni, expunerea la lumină face ca o pupilă să fie mai mare sau una devine mai mică decât cealaltă. Posibilele complicații de sănătate ale anomaliilor pupilei includ accidentul vascular cerebral, tumora cerebrală, afectarea nervului optic sau scleroza multiplă.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro